top of page

Mükemmel Manzara Fotoğrafı İçin 8 Taktik

Özellikle fotoğrafçılığa yeni başladığımızda, güzel manzara fotoğrafları çekmek isteriz fakat genelde tam olarak istediğimiz sonuçları alamayız. Eğer sizde bu durumu yaşıyorsanız hiç üzülmeyin. Bu yazımızda çok daha iyi manzara fotoğrafları çekmek için 8 tavsiye vereceğiz.


1. Diyafram Değerini Doğru Ayarlayın

Manzara fotoğraflarında çoğunlukla kadrajdaki her yerin net olmasını isteriz. Bu durumda diyafram değerini yükselterek diyafram açıklığını kısmalıyız ki net alan derinliği elde edebilelim. (Diyafram Nedir?)

Kullandığınız ekipmana göre değer değişiklik gösterse de f/8 üzerinde bir değer muhtemelen size istenen netliği verecektir.


2. ISO Değerini Minimumda Tutun

ISO’nun yükseltilmesi özellikle belli değerlerden sonra gren oluşumuna sebep olarak fotoğrafın netliğini bozar. Bu durumda yakaladığınız güzel kadraj ve kurduğunuz kompozisyon sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu sebeple ISO değerinizi mümkün olan en düşük değerde kullanmanız önemlidir. (ISO Nedir?)


3. Lens Seçimi

Manzara fotoğraflarında sahneye göre farklı lenslere ihtiyacınız olabilir. Çoğunlukla manzara çekimlerinde geniş bir alan fotoğraflanmak istenir. Bu durumda ise 10 mm, 18 mm, 24 mm, 35 mm gibi geniş açılı lensler kullanabilirsiniz.



Eğer fotoğraflamak istediğiniz uzaktaki bir konu, örneğin bir dağ ise; bu durumda tele lensler kullanmanız gerekir. 140 mm, 175 mm, 210 mm gibi değerlere sahip lensleri bu tür sahneler için tercih edebilirsiniz.




Birden fazla lens için bütçe ayırmak istemezseniz kullandığınız makinenin kit lensi de (zoom lens ise) başlangıçta ihtiyacınızı büyük oranda karşılayacaktır.




4. Çekim Saatinizi Planlayın

Her fotoğraf türünde olduğu gibi manzara fotoğrafında da ışık konusu çok önemlidir. Fotoğrafın etkisini tamamen değiştiren ve belirleyici olan ışık unsuru günün her saatinde farklı olacaktır. Bu durumda mevsim şartlarına göre gün batımı ve gün doğumu saatlerine bakmanız, öncesinde çekim yapacağınız yere giderek denemeler yapmanız daha iyi fotoğrafa ulaşmanızı sağlayacaktır.

Tavsiyem; ‘’Golden Hour – Altın Saatler’’ olarak isimlendirilen gün doğumu ve gün batımı saatlerini kaçırmamanız olacaktır.




5. Farklı Açılardan Çekim Yapın

Makinenizi tripoda kurup dümdüz karşıdan yapacağınız çekimler herkesin yapabileceği bir şeydir. Burada önemli olan sizin fotoğrafa kişisel yaklaşımınızı ve yaratıcılığınızı katmanız olacaktır.


Bir önceki maddede çekim öncesi gidip denemeler yapmanızı tavsiye etmiştik. Bunu yalnızca ışık koşulları için değil, farklı ve en iyi açıyı bulmak adına da yapabilirsiniz. Aynı zamanda bazen yalnızca biraz aşağıdan veya biraz yukarıdan çekim yapmak bile fotoğrafın etkisini tamamen değiştirir. Bu sebeple mutlaka ve mutlaka kompozisyon ve çekim açısı araştırması ve denemeleri yapmanızı öneririm.


6. Kompozisyon Kurallarını Kullanın

Fotoğraf başlı başına bir kompozisyonlama işidir. Evet, ayarlarınız çok önemli fakat bu teknik bilgiyi öğrendikten sonra kendinizi geliştirmeniz gereken ilk şey kompozisyon kurma becerisidir. Bu yetenek sizin farklı, yaratıcı ve özgün fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır.

Bu noktada öncelikle üçler kuralı ya da altın oran gibi temel kompozisyon kurallarını öğrenmenizi tavsiye ederim. Bunlar üzerine denemeler yaparak kendinizi geliştirdikten sonra daha iyi fotoğraflara ulaşacağınıza emin olabilirsiniz.



7. Estetik Öğelerden Yararlanın

Kompozisyonunuzu zenginleştirmenizin ve daha iyi hale getirmenizin doğru yolu kadrajınıza estetik öğeleri dahil etmektir. Bunu; devam eden çizgiler, şekiller, derinlik-perspektif, doku, ritim, simetri gibi birçok farklı şekilde sağlayabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey her şeyi tek karede yakalamaya çalışmamak. ‘’less is more’’ sözü aslında fotoğrafta da çok önemli bir nokta. Öğeleri dengeli şekilde düzenleyerek her zaman sadeliğin ve yalınlığın gücünü kullanmanızı öneririm.

8. Farklı Teknikler Deneyin

Diğer tüm adımları tamamladıysanız ve birkaç deneme yaptıysanız sıra farklı teknikler denemekte.

Örneğin manzara fotoğraflarında uzun pozlama (Uzun Pozlama Nedir?) yapmak çok farklı ve estetik etkiler almanızı sağlayabilir. Belki manzarayı bir silüet (Silüet Fotoğrafı Nedir? Nasıl Çekilir?) ile fotoğraflamak içeriği tahmininizden çok daha fazla güçlendirebilir. Bu şekilde sahnenizi ve vermek istediğiniz mesajı düşünerek farklı neler deneyebileceğinizi analiz edin. Eminim ki çok daha yaratıcı sonuçlara ulaşacaksınız.





0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page