Harika fotoğraflar çekmek istediğinizi biliyorum. Fakat doğru ve uygun kamera ayarlarını kullanmazsanız bunu gerçekleştirmeniz ne yazık ki pek mümkün değil. Bu sebeple bu yazıda Android kamera ayarlarından ve önerdiğimiz seçeneklerden bahsedeceğiz.
Bu ayarlar telefon modelleri ve sürümleri arasında ufak değişiklikler gösterebilir fakat çoğu güncel Android telefonda küçük arayüz farklarıyla bu ayarları bulabilirsiniz.
Öncelikle telefon kamerasını açıp sol üstten ayarlara girin.
Akıllı özellikler ile başlayalım:
Görsel Zeka ilk olarak aktif etmeniz gereken ayarlardan biri görsel zekadır. Bu ayar ile telefonunuz çekim yapılan sahneyi algılar, tanır ve buna uygun olarak doygunluk, beyaz dengesi, parlaklık, kontrast renk tonu gibi ayarları yapar. Samsung, Note 9 modelini tanıtırken görsel zekayı şöyle açıklamıştı: ''Görsel Zeka etraftaki nesneleri, manzarayı ve zamanı analiz etmek için derin öğrenme teknolojisinden yararlanır. Bu özellik şu anda manzara, ‘yemek, ‘çiçekler’ gibi 20 farklı sahneyi tanıyabilmekte ve buna uygun olarak renk tonunu otomatik olarak ayarlamakta.''
Çekim önerileri Bu ayar çekim yaparken sizi en iyi kareye ulaşmanız için yönlendirir. Örneğin kompozisyona karar verirken en iyi noktaya geldiğinizde ekranda ''en iyi çekim'' yazar. Fotoğrafa yeni başlıyorsanız işinize yarayabilecek bir ayardır. Fakat her zaman mükemmel çalışmadığını söylemek gerek. Bazen daha yaratıcı kareleri kaçırmanıza da neden olabilir.
QR kodlarını tarama Günümüzde yaygınlaşan bir sistem olan QR kod ile menü ya da internet sitesi gibi şeyleri açmak için bu ayarın açık olmasını tavsiye ederim. Aktifleştirdiğinizde kameranızı QR koda yöneltmeniz yeterli olacak.
Fotoğraflar bölümüne geçecek olursak:
Deklanşör Tuşu Telefon kameranız ile GIF oluşturabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu ayarı açtığınızda çoklu çekim yap ve GIF oluştur olarak iki seçenek görürsünüz. Eğer GIF oluştur seçerseniz, fotoğraf arayüzünde deklanşörü aşağı kaydırarak çekim yaptığınızda telefonunuz arka arkaya çekilen fotoğraflardan bir GIF oluşturur. Bu ayarı GIF oluştur ya da çoklu çekim yap olarak seçebilirsiniz.
Biçim ve Gelişmiş Seçenekler Android telefonunuzda çoğunlukla seçebileceğiniz 3 tane biçim bulunur. -Ultra geniş şekil düzeltmeleri sıklıkla ultra geniş açı lens ile çekim yapıyorsanız işiniz yarar. -RAW kopyaları hem JPEG hem RAW olarak fotoğrafları kaydeder. Eğer fotoğraflarınızı daha sonra düzenlemek istiyorsanız kesinlikle bunu seçmelisiniz. -HEIF ise genelde Apple cihazlarda kullanılan bir formattır. Bunu seçerseniz çektiğiniz fotoğraflar daha az yer kaplayacak ve iphone'lar ile uyumlu olacaktır.
Selfie ayarlarına bakalım:
Grup Selfieleri İçin Geniş Açı Bu ayarın açık olması size pratiklik kazandırır. Ön kamera açıldığında telefonunuz birden fazla kişi algılarsa otomatik olarak geniş açıya geçer.
Selfieleri Önizlendiği Şekilde Kaydet Ön kamera ile çekim yaparken normalde telefonumuz aynalama işlemi yapar. Yani örneğin kadrajın sağ tarafında fotoğraf çekersiniz ve galeride kendinizi sol tarafta görürsünüz. Bu ayar aktifleştirildiğinde ise ekranda gördüğünüz haliyle fotoğraf kaydedilir. Fotoğrafın sonuç halini görmek için açık tutmanızı öneririm.
Selfie Renk Tonu Bu bölümde sıcak, orijinal ve soğuk olarak üç seçenek görürüsünüz. En ideal olanı orijinal seçeneğidir. Eğer daha sonra renklerle oynamak isterseniz bunu düzenleme aşamasında yapmanızı öneririm.
Video bölümünde ise 2 ayar vardır:
Gelişmiş Kayıt Seçenekleri -Yüksek verimli videolar HEVC formatta kayıt yapar. Bunu biçimler kısmında bahsettiğimiz HEIF formatın video versiyonu gibi düşünebiliriz. Bu formatta aynı şekilde bir sıkıştırma işlemi uygulanır ve videolarınız daha az yer kaplar fakat daha az detay alırsınız. -HDR10+ ise video kayıtlarında sahnenin kontrast ve rengini optimize eden yüksek dinamik aralıklı görüntü işleme teknolojisidir. Aslında aşina olduğumuz HDR modunun video versiyonu gibidir. Fakat birçok cihaz ile uyumluluk problemi yaratır. -Mikrofonla yakınlaştırma ise kayıt sırasında kamera hareketine uygun olarak mikrofonu da eşleştirir. Bu sayede daha doğru bir ses kaydı yapabilirsiniz. Üç formatında kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Kullanım alışkanlıklarınıza ve ihtiyacınıza en uygun olanı belirlemeniz doğru olacaktır.
Video Sabitleme Bu özellik DSLR ya da aynasız makinelerde kullandığımız görüntü sabitleme özelliğinin telefon için tasarlanmış halidir. Kayıt esnasında el titremesinden kaynaklanan bulanıklıkları minimuma indirerek daha temiz bir sonuç verir. Kesinlikle açık olmasını tavsiye ederim.
Kullanışlı özelliklere geçecek olursak:
Otomatik HDR Otomatik HDR özelliği ile ters ışık gibi ortamlarda daha fazla detay alabilirsiniz ve bunun için özel bir ayar yapmanıza gerek kalmaz.
Otomatik Odak Takibi bu ayar fotoğrafınız çektiğiniz kişi hareket etse bile odağın korunmasını sağlar. Yani örneğin bir ağaca odaklama yaptınız fakat çekim yaparken önünden biri geçti. Böyle bir durumda normalde kameranız hareket eden kişiye odaklama yapacaktır. Fakat ayar açık olduğunda telefon ağaca odaklama yapmaya devam eder ve önden geçen kişiye netlemez.
Matris Çizgileri Matris çizgileri daha doğru kompozisyonlar kurmanız için faydalı olacaktır. Her zaman açık bırakmanızı tavsiye ederim.
Konum Etiketleri Konum etiketleri çekilen video ve fotoğrafları konumlarıyla beraber kaydeder. Fakat bu ayar konum servisleri açık olduğunda düzgün çalışır. Çok gerekli ya da fotoğrafçılığınıza katkı sağlayacak bir ayar değildir fakat tercihe bağlı olarak açık bırakabilirsiniz.
Çekim Yöntemleri Çekim yöntemlerinde işe yarar birkaç seçenek vardır. -Ses tuşlarına atayabileceğiniz komutları belirleyebilirsiniz. Fotoğraf çek veya video kaydet aralarında en kullanışlı olanıdır. -Sesli komutlar ise özellikle telefonunuzu bir yere konumlandırıp uzaktayken çekim yapma konusunda yardımcı olur. Smile, cheese ya da record video gibi şeyleri söylediğinizde telefonunuz otomatik olarak fotoğraf çeker ya da video kaydına başlar. -Yüzen deklanşör ise deklanşör tuşunu ekranda istediğiniz yere konumlandırmanızı sağlar. Açıkçası bulunduğu konum zaten en doğru olanıdır çünkü kadrajda değil ve rahatlıkla ulaşılabiliyor. Ancak örneğin telefonu yan tutarak çekim yapacaksanız, tuşa ulaşmak zor geliyorsa, ses tuşları ile de çekim yapmayı seçmediyseniz işe yarabilir. -Avuç içini gösterme ise ön kamerada kullanılan bir ayardır. Kameraya avcunuzu gösterdiğinizde fotoğraf çeker ya da kaydı başlatır. Bu da uzak bir noktadan çekim yapacaksanız ya da telefonu tutuşunuzdan dolayı deklanşöre basmakta zorlanıyorsanız faydalı olabilir.
Korunacak Ayarlar Korunacak ayarlar kesinlikle bakmanız gereken bir bölüm. Burada sunulan seçeneklerin tümü size şunu sağlar: örneğin video kaydına geçtiniz sahnenize uygun ayar yaptınız çekimden sonra tuş kilidini kapattınız. Tekrar aynı noktada çekim yapmak istediğinizde ve kameranızı açtığınızda ilk haline dönmüş olur ve yaptığınız ayarlamalar sıfırlanır. bu bölümden seçtiğiniz ayarlar ile kamera modu, selfie açısı, filtreler gibi istediğiniz şeylerin o halde kalmasını sağlayabilirsiniz. bunları her zaman açık tutmanız yerine özel bir çekim yaparken kullanmanız daha işe yarar olacaktır.
Comentários