1. Lensinizi temizleyin
Telefonumuzu genelde cebimizde ya da çantamızda taşıyoruz. Bununla beraber kullanırken fark etmeden devamlı elimizle lens bölümüne dokunuyoruz. Bu durum lensimizin kirlenmesine neden oluyor. Lekele ve kir ise fotoğrafın kalitesini çok yüksek oranda olumsuz etkiliyor. Hem netliğin bozulmasına hem de görüntü kalitesinin olumsuz etkilenmesine neden oluyor.
Bu tarz problemlerle karşılaşmamak için fotoğraf çekmeden önce mutlaka lensinizi temizleyin.
Temizlik için gözlük bezinizi kullanabilirsiniz. Lensi çizmemeye dikkat edin.
2. Dijital zoom yapmayın
Dijital yakınlaştırma, görüntünün çözünürlüğünü azalttığı için neredeyse her zaman kötü sonuç verir. Eğer telefonunuzdan birden fazla lens varsa bu lensler arası geçiş yapabilir ya da konuya kendiniz yaklaşabilirsiniz.
3. Referans çizgilerini açın
Gözümüzü geliştirmek çok önemli fakat özellikle başlarda referans çizgileri kullanmak daha iyi kompozisyonlar kurmak konusunda size yardımcı olur. Konuyu kadrajın neresine koymanız gerektiğiyle ilgili referans olacak bu çizgiler, çoğu telefonda kamera ayarlarından aktif hale getirilmektedir.
4. Konunuzun net olması için odaklama yapın:
Telefon kameraları son yıllarda inanılmaz geliştirilmiş olsa da bazen doğru konuyu seçemeyebilir. Bu durumda fotoğrafa daha sonra baktığınızda konunuzun net olmadığını fark edebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmamak için çekim yaparken konuya netlediğinize emin olun. Hemen hemen her telefonda netleme işlemini yalnızca ekrandan konuya dokunarak gerçekleştirebilirsiniz.
5. Pozlamayı kendiniz ayarlayın
Fotoğraflarımızı çekim aşamasından sonra düzenleyebiliyoruz, evet. Fakat her zaman belli ayarları çekim esnasında yapmak daha iyi sonuç verir. Bunlardan biri ise pozlama.
Çekim aşamasında pozlamayı sahnenize uygun şekilde yapmak ve daha sonradan küçük düzeltmeler uygulamak daha iyi fotoğraflara ulaşmanızı sağlar. Pozlama ayarı telefondan telefona değişse de çoğu telefonda konuya dokunduktan sonra kaydırarak ayar yapabileceğiniz bir imleç çıkar. Buradan pozlama arttırılıp azaltılabilir.
6. Portre modu kullanın
Yeni teknoloji telefonlar kullanıcıya kamera için birçok farklı mod sunar. Bunlardan portre modu çoğu güncel telefonda olan ve gerçekten aynı bir fotoğraf makinesindeki gibi arka plan bulanıklığı yakalayan harika bir moddur. Etkili portreler için kullanabileceğiniz bir mod olması yanında, ürün fotoğrafı, yemek fotoğrafı gibi sahneler içinde iyi çalışabilir.
7. Seri çekimden yararlanın
Bazen mükemmel bir an yakalarız ve deklanşöre doğru zamanda basmadığımız için istediğimiz etkiyi alamayız. Böyle bir durumda mükemmel anı kaçırmamak için, örneğin hareketli objelerde seri çekim modunu kullanabilirsiniz. Böylece çektiğiniz fotoğraflardan en iyi kareyi seçebilme şansınız olur.
8. Raw formatta çekim yapın
Raw format özellikle fotoğrafı düzenleme aşamasında bize çok ciddi esneklik sağlar. Bu durum mobil fotoğrafçılık için de geçerlidir. Eğer telefonunuz ile raw formatta çekim yapma imkânınız varsa mutlaka bunu aktif hale getirin.
Fotoğraflarınızı nasıl düzenleyeceğinizi bilmiyorsanız ya da kendinizi bu konuda geliştirmek ve daha profesyonel düzenlemeler yapmak istiyorsanız bu eğitime bakabilirsiniz.
9. Kameranızın kabiliyetlerini öğrenin
Telefonun kameranızın neler yapabildiğini, ne özellikler sunduğunu öğrenmek için biraz zaman ayırın. Özellikle güncel telefonlar çok gelişmiş kamera özellikleriyle gelir. Bu özellikleri denemek, incelemek, daha sonra hangi sahnelerde kullanabileceğinizi öğrenmek için çok önemlidir. Böylece örneğin detay alamadığınız bir fotoğrafı birkaç denemeden sonra çekmekten vazgeçmek yerine HDR modu kullanabileceğinizi bilirsiniz. Sahnenize ve konunuza en uygun ayarları seçerek olabilecek en doğru fotoğrafı yakalamış olacaksınız.
10. Kompozisyon kurallarını unutmayın
Ne ile çekim yaparsak yapalım sonuç olarak fotoğraf çekiyoruz ve kompozisyon kurallarını mobil fotoğrafçılık içinde kullanmalıyız. Çizgi-şekil, perspektif, negatif-pozitif alan, doku, denge ritim gibi unsurları fotoğraflarınıza katarak çok daha estetik ve başarılı fotoğraflar yaratabilirsiniz.
Kendinizi mobil fotoğrafçılıkta geliştirmek ve daha iyi fotoğraflara ulaşmak için bu eğitime bakabilirsiniz:
Comments