top of page

Android Cihazınızı 10 Maddeyle Hızlandırın!

Android işletim sisteminde en sık karşılaşılan sorun; işletim sisteminin bir süre sonra yavaşlamasıdır. Bir mesaj yazarken kapanan uygulama, fotoğraf çekmek istediğinizde açılmayan kamera... Bu durum özellikle kullanım hızını etkilediği için bir süre sonra oldukça rahatsız edici bir hal almaktadır.


Bu yazıda, gecikme, kapanma ve donma problemlerini mümkün olduğunca azaltarak Android cihazınızı çok daha verimli kullanabileceğiniz temel ipuçlarını paylaşacağız.


1. Cihazınızı Güncel Tutun

Yazılım güncellemeleri cihazlarda yaşanan hataların düzeltmeleri, performans iyileştirmesi gibi şeyler için yapılır. Bu nedenle yayınlanan güncellemeleri yapmanız telefon ya da tabletinizin daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır. Android cihazınızda güncellemeleri kontrol etmek için:

Ayarlar → Yazılım Güncellemeleri → İndir ve Yükle. Bu isimlendirmeler cihaz modelleri arasında değişiklik gösterebilir. Eğer güncelleme bölümünü bulamıyorsanız ayarlara girdikten sonra arama çubuğunu kullanabilirsiniz.

Bununla beraber özellikle sık kullandığınız uygulamaların da güncel olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederim.

2. Önbelleği Temizleyin

Yüklü uygulamalarınız için önbelleğe bir miktar veri alınır. Bu verilerin birikmesi zamanla cihazınızı yavaşlatır. Eski verileri kaldırmak hem cihaz performansını artırır hem de uygulamaların kullandığı verilerin daha yeni sürümlerini tutması için yer açılır. Özellikle problem yaşadığınız bir uygulamanın ön belleğini temizlenmesi daha düzgün çalışmasını sağlayacaktır. Ön belleği temizlemek için:

Ayarlar → Uygulamalar → Bir uygulama seçin → Depolama → Önbelleği Temizle



3. Açık Uygulamaları Kapatın

Arka planda açık uygulamalar bir miktar RAM gücü kullanır. Eğer açık bıraktığınız çok fazla uygulama varsa cihazınızda kasma, donma gibi problem yaşıyor olmanızın nedeni bu olabilir. Fakat aynı zamanda açık uygulamayı sıklıkla kullanıyorsanız kapatıp her seferinde yeniden açmak pil ömrünüzü olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple sıklıkla kullandığınız uygulamalar haricindeki kapatmanız doğru bir seçenek olacaktır.



4. Cihazınızı Yeniden Başlatın

Arka planda açık uygulamaları tek tek gözden geçirmek istemiyorsanız cihazınızı yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Yeniden başlatma işlemi hem RAM'i temizleyecek hem de açık geçici uygulama ve dosyaları kapatacaktır. Bu basit işlem ile birçok şeyi tek seferde halletmiş olacak böylece cihazınızı daha verimli kullanabileceksiniz.


5. Uygulama İzinlerini Gözden Geçirin

Cihazımızda günlük olarak sık kullandığımız uygulamalar yanında haftalarca açmadığımız onlarca uygulama da var. Bu uygulamalar eğer izinler açıksa belli erişimleri kullanır. Bu durumda hem cihaz yavaşlar hem de konum gibi kişisel verilerimize sahip olur. Bu sebeple özellikle sık kullanmadığınız uygulamaların izinlerini, bildirimlerini kapatabilirsiniz. Bunun için:

Ayarlar → Gizlilik → İzin Yöneticisi bölümünden ''konum, SMS, Telefon, Kamera'' gibi izinlerin hangi uygulamalar için açık olduğunu kontrol edebilir, istemediklerinizi kaldırabilirsiniz.


6. İhtiyacınız Olmayan Uygulamaları Kaldırın - Devre Dışı Bırakın

Aylar önce yüklediğiniz ve muhtemelen yüklediğiniz günden sonra açmadığınız ya da cihazı satın aldığınızda yüklü olan ve hiç kullanmadığınız uygulamalar sizin de telefonunuzda mevcut. Bunların her biri bir miktar bellek kullanır ve sistemi yavaşlatır. Bu durumda uzun süredir açmadığınız, artık ihtiyacınız olmayan uygulamaları kaldırabilir, cihazla birlikte gelen ve silemediğiniz uygulamaları ise devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun İçin:

Ayarlar → Uygulamalar → Bir uygulama seçin → Kaldır ya da Devre Dışı Bırak


7. Uygulama Yüklerken Güvenilir Üreticileri ve Kaynakları Tercih Edin

Yeni uygulamalar keşfetmeyi hepimiz seviyoruz fakat burada ihtiyacınız doğrultusunda uygulama araştırırken bilinir kaynakları tercih etmeniz cihazınızın zarar görmemesi için önemlidir. Gelişmiş ve güvenilir yazılıma sahip bir uygulama yüklememeniz durumunda hem uygulama gereksiz veri kullanabilir hem de kişisel bilgileriniz çalınabilir. Bu sebeple Play Store dışında bir yerden uygulama yüklememenizi ve uygulama yorumlarını, başka kullanıcıların yaşadığı problemleri görmek adına okumanızı tavsiye ederim.

8. Ana Ekranınızı Sadeleştirin

Canlı duvar kağıtları ve ekran koruyucular, animasyonlar, widget'lar hepimizin hoşuna gitse de cihazda ekstra bir yük yarattığı ne yazık ki bir gerçek. Eğer diğer maddeleri uygulamanıza rağmen haal telefonunuzun yavaş olduğunu düşünüyorsanız bu durumda duvar kağıdınızı ve ekran koruyucunuzu değiştirmek, wigdet'ları azaltmak ve cihazınızın animasyon hızını düşürmek işe yarayabilir. Bu işlemler cihazınızı hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda sadeleşme size de dijital hayatınızda rahatlık sağlar.



9. Dahili Belleğinizi Hafifletin

Cihazınızda yalnızca uygulamalar değil, galerinizdeki fotoğraflar videolar, mesaj kutunuzdaki SMS'ler, Whatsapp mesajları ve belgeleri gibi şeylerde yer kaplar ve performansı düşürür. Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri gereksiz belgeleri temizlemeye vakit ayırmak, sizin için önemli fakat sık kullanmadığınız şeyleri ise bulut hizmetlerinde ya da harici bir bellekte depolamaktır. Aynı zamanda birden fazla cihazınız varsa bulut hizmetlerini hepsinde ortak kullanabilirsiniz.




10. Cihazınızı Sıfırlayın

Her şeyi yapmanıza rağmen hala cihazınızda problem yaşıyorsanız gerekli belgelerinizi yedekleyerek cihazınızı sıfırlayabilirsiniz. Bunun için:

Ayarlar → Genel Yönetim → Sıfırla bölümüne girmeniz yeterli. Aynı zamanda burada ''ağ ayarlarını sıfırla, tüm ayarları sıfırla, fabrika ayarlarına sıfırla'' gibi farklı seçeneklere ulaşabilirsiniz.



0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page